Moka on lahja. Ota se vastaan.

Tänään 13.10. on vuosittainen epäonnistumisen päivä. On muodikasta hokea: ”moka on lahja”. Mitä tuon ajatuksen takana oikeasti on?

”Epäonnistumisen päivä on kansainvälinen kampanja, jonka tarkoituksena on tuoda ihmiset yhteen jakamaan epäonnistumisensa ja niistä syntyneet oppimiskokemukset. Epäonnistumisen päivän tavoitteena on luoda uudenlainen, avoin ja hyväksyvä epäonnistumisen kulttuuri.”

Risto Siilasmaan sanoin “epäonnistuminen ei sinänsä ole arvokasta. Epäonnistumisesta johtuvien ongelmien ratkaisu sen sijaan on äärimmäisen opettavaista ja rikastuttavaa.” 

Joskus asiat eivät suju niin kuin Strömsössä, vaan maali valuu ja pikkuleivät palavat. Voin kohauttaa olkapäitäni ja jatkaa kuten ennenkin, toivoen seuraavalla kerralla parempaa tuuria ja lopputulosta. Tai voin pysähtyä ajattelemaan ja arvioimaan miksi näin kävi ja miten voisin tulevaisuudessa onnistua paremmin. Oppia kokemastani.

Työkaluna jälkiarviointiin voi käyttää vaikkapa Tiimiakatemiassa käytettävää Motorola-työkalua:

  1. Mikä meni hyvin?
  2. Mikä meni huonosti?
  3. Mitä opin?
  4. Mitä vien käytäntöön?

Savolaisen sananlaskun mukaan ”hullu saa olla, muttei hölömö”. Se tarkoittaa, että virheitä saa tehdä, mutta ei kannata olla niin hölmö, että toistaa saman virheen uudelleen. Kannattaa myös oppia toisten mokista. Ja kertoa avoimesti omistaan muille, jotta muutkin voivat niistä ottaa opiksi.

Me kaikki teemme joskus virheitä. ST1:n Mika Anttosen mukaan ”virheisiin kannattaa joskus investoida”. Kaikki riippuu siitä, miten suhtaudumme niihin, kasvojen menetyksenä vai – joskus niin kivuliaana, mutta antoisana- oppimiskokemuksena.

”Täydellisen tykönä on kehno asua.”  
– Mika Partanen

Mainokset

3 thoughts on “Moka on lahja. Ota se vastaan.

  1. Näinpä se on. Varmaan tuon voisi kiteyttää niin, että on parempi keksiä uusia virheitä kun toistaa vanhoja. Monestakin eri syystä.

  2. Englanniksi on hieno termi ”fail forward” jonka joku on kääntänyt ”kaadu eteenpäin”. Virheitä tulee ja niitä pitääkin tulla. Muuten ollaan liian varmoilla vesillä eikä opita navigoimaan. Virheistä ei saisi koskaan moittia eikä rangaista. Ainoastaan oppia. Se vain on niin vaikeaa olla moittimatta. Sekä kotona että työpaikalla.

    • On vaikiaa, on 🙂 Kun välillä tajuaa olla sanomatta, moittimatta tai korjaamatta, voi onnitella itseään. Suomalan Matti kommentoi tätä Facebookissa jotenkin niin, että tekemäsi virheet määrittävät tulevaisuutesi. Radikaalisti sanottu. Itse kokisin, että kaikki teot sen määrittävät. Miten määritellään se, mikä ylipäätään on virhe?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s