Tupla-agendalla Nordic Business Forumissa

Lähdin Nordic Business Forumiin tupla-agendalla. Ensinnäkin, odotukset olivat luonnollisesti kovat maailmanluokan bisnespuhujien annille, niin Bransonille, Tracylle, Pinkille kuin Roslinille. Toiseksi, lähdin tapaamaan innostavia ihmisiä. Tekemään itseäni jälleen näkyväksi työympyröissä. Jälkimmäinen jopa tärkeämpänä mielessä.

Nautiskelin kaksi päivää, antautuen sattuman johdatettavaksi. Siskoni kommentoi, että taisin olla kuin lehmä kevätlaitumella…

Tässä 7 kovaa kolausta.

1. OLE IHMINEN!   

Pääesiintyjä Sir Richard Branson muistutti johtajuuden perusasiasta “Just be human! Joku voisi sanoa, että on hassua maksaa satoja euroja kuullakseen ns. itsestäänselvyyksiä. Vaatimusten ja odotusten ristipaineessa jonkun pitää kuitenkin näköjään aina välillä muistuttaa tärkeistä asioista. “Always look for the best in other people and live life to the fullest.” 

Richardilla ei kravatti kiristä (hän inhoaa niitä), eikä hän paukuta henkseleitään turhaan. Seikkailijanakin tunnettu yrittäjä tekee bisneksellään paljon hyvää Virgin Uniten kautta. ”Business is simply a platform for making a difference in other people’s lives.”

2. MERKITYS VS. MOTIVOINTI

Daniel Pink (mm. Al Goren puheenkirjoittaja) oli upea esiintyjä. Hänen selkeä sanomansa oli kiteytettynä se, että rahakannustimet sopivat motivaattoriksi yksinkertaisiin, mekaanisiin tehtäviin. Mutta toimivat itseään vastaan monimutkaisissa, pitkän tähtäimen luovissa tehtävissä. Voi vaan miettiä keskusteluja johtajien ylisuurista bonuksista ja ylipäätään modernin aivotyön johtamisesta…

Sen sijaan merkityksen luominen ja yhdessä synnyttäminen toimivat. ”Sense of purpose is one of the best motivational factors to trigger action.” Ihminen haluaa tekemiselleen merkityksen ja olla osa jotain suurempaa, tehdä hyvää.

Ihmisten johtamisessa kolme kovaa tulisi olla: itsenäisyys (autonomy), mestaruus / mahdollisuus oppia (mastery) ja merkitys (purpose). Menestys riippuu palautteen antamisesta, sen laadusta ja määrästä. Kuten Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen kollegani Mikael ”Mimmu” Hirvi sanoo; ”Jos haluat nousta mestiksestä liigaan, satakertaista palaute.”

3. PIHTAAMISEN KIERTEESTÄ ANTAMISEN AUTUUTEEN

Filosofi Esa Saarinen haastoi joukkoa hellästi, tyylilleen uskollisena. Hän penäsi erään nobelistin sanoin ”ihmistä takaisin talousteoriaan”. Hän näki kasvun, joka oli NBF:n teemana, ”kokonaismahdollisuuksien realisoimisena.” Hän kysyi, onko meillä kykyä ja halua ottaa kasvun siemeniä vastaan? Bisneksen kasvua ei ole ilman henkilökohtaista kasvua.

Saarinen kertoi osuvia ja hersyviä esimerkkejä niin veteraanijuhlista kuin makuuhuoneesta, maagisesta nosteesta ja pihtaamisen koston kierteestä. ”Siellä, missä pyritään parhaaseen, ei KUKAAN voi pihdata.” 

(On etuoikeus saada Esa jälleen nostattamaan yrittäjyyskasvatus- ja oppilaitosmaailmaa HOPE Myrskyyn 30.10. Tampereella. Siitä myöhemmin lisää.)

4. TUNNE JA ASENNE RATKAISEE!

Ministeri Häkämies heittäytyi puheenvuorossaan ihan mahtavaan suoritukseen. Hänen viestinsä kiteytyi teemoihin epäonnistumisen sieto ja kannustavuuden luominen. Työpaikkoja luodaan eniten (pk-)yrityksiin, ja siinä eivät pelkät yritystukiaiset auta, kuten tiedämme. Häkämiehen sanoma oli selkeä: ”En usko valtiojohtoiseen markkinatalouteen. Uskon yrittäjäjohtoiseen markkinatalouteen.” ”Tunne ja asenne ratkaisee!”

5. KOHTAA JUURI OIKEAT IHMISET

Kokemukseni on, että verkotut paremmin uusiin ihmisiin, kun antaudut sattuman vietäväksi. Törmäät kahvikuppi kädessä, vessajonossa tai buffet-pöydän ääressä tuttavaasi, joka esittelee sinulle uuden mielenkiintoisen tyypin.

Esittelet ihmisiä toisilleen, niin sinua esitellään. Etsit yhdistäviä tekijöitä, toimit parittajana. Kuuntelet. Brian Tracy muistutti, että luottamusta voit ansaita parhaiten kuuntelemalla. Hänen mukaansa se on korkeimman tason imartelua.

Sain tavata huikeita tyyppejä, niin uusia kuin vanhoja tuttuja. Oli kiva kertoa myös uudesta blogistani. Osallistuin myös ensimmäiseen Tweetupiini, tapahtumassa aktiivisesti tviittaajien tapaamiseen. Tapahtumassa käytössä ollut mbrella-verkostoitumistyökalu sen sijaan oli melko kankea ja ilmeisen beta-vaiheessa. Harva oli edes vilkaissut sitä, liekö kutsu mennyt junk mailiin?

Yrittäjälinja uutisoi tapahtumaa verkostoitumisnäkökulmasta: ”Verkostoituminen on seminaarien keskeinen houkutin”. Mutta tämänhän jo tiesimmekin.

#Tweetup in NBF

6. HAVAINNOLLISTA! YKSINKERTAISTA! OLE PERILLÄ MAAILMASTA!

Nordic Business Forumin paras esitys oli kiistatta Hans Roslingin, ruotsalaisen lääketieteen professorin. Kolmimetrinen karttakeppi, vessapaperirullat ja ruotsalaisvitsit takasivat sen, että esitys globaalin hyvinvoinnin kasvusta osui ja upposi. Ylivoimaisesti parasta edutainmentiä mitä koskaan olen nähnyt.

Hän peräänkuulutti avaamaan silmänsä maailman kehitykselle. Asiat eivät aina ole sitä miltä ne valtamediassa vääristyneesti näyttävät. Lasten määrä äitiä kohti on ns. kehittyvissä maissa kohta samalla tasolla kuin lännessä (reilu 2 lasta), toisin kuin yleisesti ajatellaan. Uudet bisnesmahdollisuudet syntyvät uusilla markkinoilla. Katseen pitäisi kääntyä jo Kiinasta Afrikkaan. Arvaapa ketkä siellä jo ovat?

7. KYSY KAUPPAA!

2100 lippua myytiin vuoden 2013 Nordic Business Forumiin jo tapahtumassa, viimeisellä tauolla. Tapahtuma-alaa vuodesta 1999 seuranneena luulen, että se on varmasti jonkin sortin ennätys. Suoranaista jonotusta edelsi yksi loistavimmista myyntipuheenvuoroista, mitä olen nähnyt. NBF:n Hans-Peter Siefen nostatti ensin odotuksia ensi vuodelle upeilla puhujajulkistuksilla, teki kokemastaan tyytyväiselle yleisölle vastustamattoman tarjouksen, kysyi kauppaa – ja yleisö halusi ostaa.

—————

Jään jännityksellä odottamaan keskustelua ja kommenttejanne. Ammuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s